czwartek, 30 maja

Jakie potrawy przygotowuje się na Wielkanoc?

W wielkanocne popołudnie nadchodzi czas na niedzielny obiad. W przeciwieństwie do wigilii świąt Bożego Narodzenia, Wielkanoc nie ma wyjątkowych ograniczeń w zakresie ilości i rodzaju potraw, które można spożywać.

Jakie potrawy na wielkanocny stół?

Ważne, aby były one związane z polską tradycją, a także smaczne i przypadły do gustu rodzinie oraz zaproszonym gościom.

Wielkanocny stół powinien pomieścić święconkę. W tym przypadku określenie to dotyczy zupy, która została ugotowana ze składników, jakie znajdowały się w koszyku podczas tradycyjnego święcenia pokarmów. Najczęściej na zupę składa się kiełbasa, szynka, boczek, chrzan, pieprz i sól.

Na świątecznych stołach najczęściej możemy spotkać żurek. Wykonuje się go na zakwasie z mąki żytniej i podaje z jajkiem, białą kiełbasą oraz ziemniakami. Jest to tradycyjna polska zupa, wcześniej podawana na szlacheckich stołach jako potrawa postna, a jeszcze dawniej była popularna wśród najbiedniejszej części społeczeństwa.

Oprócz żurku do popularnych wielkanocnych zup należy barszcz biały. Gotuje się go również na zakwasie, ale z mąki pszennej. Do smaku dodaje się śmietanę.

W wielkanocnych zupach prawie zawsze znajdziemy jajko, które jako symbol życia ma szczególne znaczenie w tradycji świąt wielkanocnych.

Wielkanocne ciasta

Żadne święta nie obejdą się bez ciast. W polskiej kuchni wielkanocnej szczególne miejsce zajmują makowce, mazurki oraz wielkanocne baby. Inaczej było dawniej, kiedy już na początku Wielkiego Tygodnia przygotowywano kołacze, żmudzkie pierogi, jajeczniki i obertuchy. Przyozdabiano je w krajobrazy, postacie i sceny rodzajowe. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby kultywować ten zwyczaj i spróbować swoich sił w wyjątkowym udekorowaniu współczesnych ciast, które upieczesz na Wielkanoc.

A u Ciebie w domu jakie potrawy przygotowuje się na Wielkanoc?

Bonus – przepis na mazurek z konfiturą:

Składniki:
200 g mąki orkiszowej lub pszennej
50 g zmielonych migdałów
50 g cukru pudru
100 g schłodzonego masła
200 g masy migdałowej
1 żółtko
1 białko
szczypta soli

Przygotowanie ciasta:
Mieszamy mąkę, migdały, cukier puder i sól. Dodajemy żółtko i masło. Siekamy wszystko nożem, a następnie zagniatamy. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i pieczemy w 180 st. C przez ok. 10 min. W czasie pieczenia przygotowujemy masę migdałową.

Przygotowanie masy migdałowej:
Masę dokładnie mieszamy z białkiem. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką i wyciskamy dowolny kształt na brzegach podpieczonego ciasta. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 10 min, aż rant się zarumieni. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia.

Po wystudzeniu ciasta, na wierz mazurka wykładamy konfiturę (brzoskwiniową lub pomarańczową), omijając przy tym rant ciasta. Dodatkowo całość dekorujemy bakaliami.

Może Ciebie również zainteresować:

Fotografowanie jesieni

Pod koniec lata, gdy wieczory stają się krótsze, a noce znacznie chłodniejsze, natura wokół nas zauważalnie szybko się zmienia. Zanim drzewa zrzucą swoją letnią szatę, barwią się intensywnie i d...

Jak korzystać z Instagrama?

Darmowa aplikacja do fotografii oferuje edycję zdjęć i możliwość komunikacji z ludźmi na całym świecie.Facebook dla zdjęć: Od swojego debiutu w 2010 roku aplikacja fotograficzna Instagram st...

Wskazówki dotyczące dobrych zdjęć lotniczych

Uwiecznienie zapierających dech w piersiach panoram na zdjęciach wymaga praktyki. Szczegóły szybko się rozmywają, część obrazu wydaje się przypadkowa, a kolory i nastrój również są trudne do uch...

5 wskazówek dotyczących fotografii ślubnej od profesjonalistów na ten wielki dzień

Sezon wiosennych ślubów jest już w pełnym rozkwicie, sezon letnich ślubów zbliża się nieuchronnie, a pary na całym świecie planują swoją datę ślubu.W przygotowaniu do tych uroczystości zapyt...

Podróże kulinarne: smakowite podróżowanie po polskiej kuchni

Polska kuchnia jest niezwykle różnorodna i bogata w unikalne potrawy i przysmaki regionalne. Od górskich regionów po malownicze wybrzeże, każda część Polski ma swoje charakterystyczne dania, któ...

Harry Potter - od jakiego wieku czytać i oglądać?

Saga o Harrym Potterze autorstwa J.K. Rowling to jedna z najbardziej znanych i uwielbianych serii książek i filmów na całym świecie. Opowieść o młodym czarodzieju, który odkrywa swoje magiczne z...

Jak efektywnie organizować swoje zadania przy pomocy technologii?

W dzisiejszym szybkim tempie życia, skuteczne zarządzanie czasem i zadaniami jest kluczowe dla osiągnięcia sukcesu i zachowania równowagi między pracą a życiem osobistym. Technologia może być do...

Jak wzmocnić swoją samoocenę i budować pewność siebie?

Samoocena i pewność siebie są kluczowymi elementami naszego zdrowia emocjonalnego i sukcesu w życiu. Posiadanie silnej samooceny pozwala nam na pozytywne spojrzenie na siebie, wiarygodność w swo...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *